Sign in to follow this  
MeanPanda

[Istorija] Operacija Pedestal


Hawker Sea Hurricanes i Fairey Albacore na palubi HMS Victorious. HMS Indomitable i HMS Eagle su iza.

[hr]

Strateški značaj Malte je bio velik: dok se rat kretao korz Severnu Afriku, Malta je predstavljaja vitalnu bazu za Saveznike kako za vazdušne jedinice tako i za mornaričke koji su napadali snabdevačke konvoje koji su održavali neprijateljske snage. Serija konvoja je konstantno snabdevala branioce na ostrvu sa osobljem i opremom kako bi se lakše suprotstavili Luftwaffeu i Italijanskoj Regia Aeronautica.

Ekipa za održavanje
ponov puni oružja Sea Hurricane Mk.Ib

Većina konvoja se sastojalo od nekoliko trgovačkih brodova. U Avgustu 1942. godine, u Operaciji Pedestal oko 14 brodova je je bilo u pratnji četiri nosača aviona, dva borbena broda i skoro 40 malih brodova. Iako su 42 RAF Spitfiresa na HMS Victorious bili ti koji su bili vitalni za odbranu Malte, da bi oni uopšte stigli tamo bila im je potrebna pomoć avioan FAAa. Odbrambene snage su se sastojale od 43 Sea Hurricanesa, 16 Fulmarsa, 9 Martletsa (Britanska oznaka za Wildcat) i na kraju 28 Fairey Albacoresa koji su bili zaduženi za napad na podmornice i brodove


Konvoj je upao u opasnost kada su je Francuski avion emitovao lokaciju konvoja snagama Osovine . Konvoj se susreo sa katastrofom u početnom stadijumu kada je je u noći 10-11. Avgusta potopljen HMS Eagle od strane podmornice U-73 dok je prolazio pored Gibraltara. Zatim su počeli vazdušni napadi. Talas za talason Nemačkih i Italijanskih aviona, ponekad i po 100 odjednom, se okupilo na plavom nebu iznad konvoja. Ali su ih svaki put sačekali Sea Hurricanei, Fulmari i Martletsi i počele su žestoke borbe.

Sea Hurricane lansiran sa palube
HMS Indomitable
Ekipa za održavanje je radila danonoćno ispod palube nosača aviona, u konstantnoj borbi da održe oštećene avione u vazduhu dok su izmoreni piloti uzeli ono malo hrane i odmora što su mogli pre ponovnog lanciranja u bitku. Pod skoro konstantnim napadom podmornica, MTBa i Nemačkih i Italijanskih bombardera, konvoj se polako probližavao Malti. Oko 7.30pm 12. Avgusta, HMS Indomitable je teško oštećen od strane Luftwaffeovih Ju87, i konvoj je izgubio još jednog nosača aviona.

Ali potpuno uništenje trgovačkih brodova su sprečili avioni koji su pokrivali konvoj. Lt Cdr ‘Bill’ Bruen, CO pripadnik 800. Mornaričke Vazdušne Eskadrile je oborio tri aviona dok je vodio svoje Sea Hurricane i konstantne neapade. Još bolje se pokazao pripadnik 880. Mornaričke Vazdušne Eskadrile, veteran Bitke za Britaniju Lt ‘Dickie’ Cork. Nakon što je njegov CO, ‘Butch’ Judd, ubijen u borbi, Cork je preuzeo konadu nad eskadrilom i oborio pet Nemačkih i Italijanskih aviona u jednom danu, zbog čega je dobio Orden Predane Službe.


Kada je konvoj bio blizu Malte vazdušna odbrana je predata RAF borcima koji su se nalazili na ostrvu. Lovci FAAa su postigli nezamislivo – nijedan trgovački brod nije bio izgubljen. Ali bez velike vazdušne armade aviona sa nosača Kraljevske Mornarice i posto su bili u lošoj poziciji da urade bilo šta protiv podmornica i MTBa, izmoreni lovci sa ostrva su uradili koliko su mogli: izgubljeno je 9 trgovačkih brodova u poslednjoj fazi operacije. I pored ovih velikih i značajnih gubitaka, veliki broj preko potrebnih zaliha opreme i hrane je dospeo do ostrva i Operacija Pedestal je proglašena uspešnom, iako je imala veliku cenu.

medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.