Jump to content

[Istorie]Aviația elvețiană, Swiss airforce


yrPHULy.jpg

bf109 Elvețian E-3 J-345 skin creat NOA_

http://live.warthunder.com/post/2102/

http://live.warthunder.com/user/NOA_/

 

 

Motivați de începutul Primului Război Mondial, aviația elvețiană a fost organizată pe data de 31 Iulie 1914. Unitatea de urgență era formată din cîțiva piloți care pilotau avioane civile și erau înarmați cu arme în caz de luptă. Deși aviația elvețiană era relativ primativă față de alte „mari puteri’’ Elvețienii erau pregătiți să își apere neutralitatea cu forță.

 

În următoarea imagine puteți observa un escadron pe aerodromul din Dübendorf în anii de formare.
lossy-page1-800px-Flugzeuggeschwader_in_
În octombrie 1916, elvețienii au început antrenamentele care vor deveni obișnuite pentru ei în timpul al următorului Război Mondial. Un avion german Fokker a aterizat în teritoriul elvețian într-o stare deplorabilă, elvețienii l-au capturat și l-au utilizat pentru scopurile lor. Avionul Fokker D.II a devenit primul avion elvețian militar adevărat. Pe această fundație elvețienii au cumpărat avioane militare din Franța și au încercat să producă modelele proprii.

 

După război, aviația a rămas subfinanțată și inferior dotată pînă pe data de 1929, cînd o lege pentru finanțarea permanentă a aviației a fost acceptată. Aviația militară elvețiană a fost formată într-un serviciu militar independent separat de armată.
Într-un efort final de modernizare, prin anii 1930, elveției au cumpărat avioanele nemțești Messerschmitt Bf109 D și E, Morane-Saulnier D-3800 din Franța. În adiția importurilor elvețienii zburau cu propriile avioane EKW C-36, care erau prea uzate pentru a se mai utiliza în scopuri militare.

 

800px-1943_Saanen_C-3603.jpg
Aeronavă elvețiană EKW C-3603 fotografiată cînd își lua zborul dintr-o zonă montană.

Deși Elveția a rămas neutră în timpul celui de al Doilea Război Mondial, a trebuit să-ți apere spațiul său aerian de nenumărate ori.Inițial spațiul aerian era încălcat de aeronave germane, mai ales în timpul invaziei Franței din 1940. Avioanele elveține au distrus aeronave Do 17, He 111 și Bf110. Aceste „conflicte„  au ridicat tensiunea dintre ei și guvernul nazist. După care Elveția a decis să nu mai distrugă avioanele tărilor străine.
În aprilie 1944 un avion de vînătoare Bf 110 G-4 cu un radar avansat FuG 220, s-a prăbușit pe teritoriul elvețian. Germania a dorit ca aparatul distrus să nu nimerească în mîinile aliaților și a făcut un acord cu Elveția. În schimbul demolării aparatului de zbor, Germania a suplinit Elveția cu 12 avioane Bf 109G-6.
Mai tîrziu în timpul războiului, ofensiva bombardierelor aliate trecea peste Elveția. Cîteva orașe elvețiene au fost bombardate din greșeală și aeronave americane au deschis focul asupra interceptoarelor elvețiene Bf109. Eventual Elvețienii au decis să deschidă focul înapoi dacă erau forțați să o facă. Cîteva avioane Americane și Britanice au fost distruse de forțele aviației.
Pentru a fi mai ușor indentificați de aliați, elvețienii au adăugat linii roșii și albe pe aripile avioanelor lor.
 

 

După război Elveția a primit un număr mare de avioane P-51 mustang..

800px-Swiss_Air_Force_P-51_Mustang_side_
 

După datele Elvețiene, 6501 aeronave au fost implicate în încălcare spațiului aerian Elvețian în timpul celui de al Doilea Război Mondial. 198 avioane străine au aterizat pe teritoriul Elveției și 56 s-au prăbușit acolo. Elvețienii reparau și utilizau avioanele prăbușite/capturate, l-a finalul războiului au sfîrșit cu o colecție interesantă de avioane, un număr mare de bombardiere B-24 și B-17, avioane P-47, P-51, Bf 109 și un singur avion Me 262.

 

În timp ce majoritatea avioanelor aliate au fost returnate după război, elvețienii și-au folosit avioanele Bf109 pînă au fost înlocuite de avioane P-51 și avioane cu turbo reactor de primă generație.

 

Elvețienii au construit cîteva prototipe de avioane cu turbo reactoare, cum ar fi EFW N-20 Aiguillon, care a zburat pentru prima dată în 1952. Singurul prototip a fost terminat și proiectul anulat.
N-20.10_Aiguillon_frontal_view.jpg
 

2014, anul centenar al Aviației elvețiene va fi comemorat cu un „air show„ deasupra bazei aeriene Payerne.

  • Upvote 1
medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai uitat sa precizezi ca intr-unul din update-urile viitoare elvetienii isi primesc si marcajul in joc.

 

Anul trecut a fost centenarul Fortelor Aeriene Romane, fara recunoastere din nefericire. Probabil nu suntem suficient de importanti. M-as fi asteptat ca macar statele combatante sa aiba marcajele in joc de la bun inceput, macar il avem pe cel pentru tancuri.

  • Upvote 1
medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imediat dupa razboi au inceput sa circule niste zvonuri cum ca acele bombardamente nu au fost chiar "neintetionate".

Se pare ca Aliatii erau oarecum frustrati ca Elvetienii cam cooperau cu Nemtii in plin razboi.

Oricum dupa razboi au primit despagubiri de la Aliati pentru bombardamente.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...